Chilipepers en Pijn [1]

Stel dat je per ongeluk een hap van een iets te heet gerecht genomen en al snel tot de conclusie bent gekomen dat je het geen leuk gevoel vindt dat je lippen en mond in vuur en vlam lijken te staan. Dát is nu het effect van de capsaïcine in de chilipeper. Maar wat doe je er aan?

Het is beslist geen goed idee om de brandweer te bellen om dat binnenbrandje even te blussen want die capsaïcine is niet oplosbaar in koel water. Water drinken om je lippen en mond te blussen maakt het probleem allen maar groter omdat het water de capsaïcine nog meer in je mond zal verspreiden. Oude Indiëgangers wisten de juiste oplossing voor dit probleem: drink melk of stop een suikerklontje in je mond.

Aan de kracht van chilipepers kun je echter wennen. De pijnlijke gevolgen van de capsaïcine worden na verloop van tijd steeds minder. Je pijnsensoren wennen langzamerhand steeds meer aan de stof en er ontstaat een tolerantie. Dat betekent dat ook je steeds grotere hoeveelheden chilipepers in je gerechten kunt verwerken. Uiteindelijk lijk je dan wat chilipepers betreft waarschijnlijk in niets meer op je ouders, die heel voorzichtig een mespuntje sambal op een bord nasi of bami durfden te doen. Dat werd ooit al als moedig gezien. Jij gooit uiteindelijk gewoon achteloos een hele lepel sambal door je internationale gerechten want dan blijkt dat sambal eigenlijk een heerlijke frisse smaak heeft.

Zorg er wel voor dat je na het snijden of anderszins verwerken van chilipepers goed je handen wast. Je zult zeker niet de eerste zijn die onverhoopt en ongemerkt even met de ongewassen vingers in de ogen wrijft of in de neus peutert. Dat is beslist geen goed idee.
Ondertussen hebben wetenschappers niet stil gezeten en zij zijn tot de conclusie gekomen dat de capsaïcine in de chilipeper zelfs ingezet kan worden als verdoving op natuurlijke basis van pijn bij bevallingen of operaties. Voorlopige laboratoriumtesten bij ratten toonden aan dat het middel effectief de pijn bestreed zonder dat er een totaal verlies van beweging optrad. De onderzoekers meenden dat hun experimentele verdoving werkte doordat het middel selectief pijnsensoren uitschakelde, zonder dat er andere zenuwcellen werden beïnvloed, die beweging of overige zaken regelen. In wetenschappelijke termen werkt het doordat de capsaïcine de natrium-ionkanalen in de zenuwen blokkeert waardoor die zenuwen niet meer in staat zijn het pijnsignaal naar de hersenen door te geven.

Je moet natuurlijk eerst maar afwachten of het middel ook bij mensen werkzaam is, maar als dat zo blijkt te zijn kan het probleemloos ingezet worden bij allerlei chirurgische ingrepen waaronder het trekken van tanden en kiezen. Als dat pijnloos en zonder vervelende bijverschijnselen blijkt te kunnen dan vindt je het plotseling helemaal niet meer zo heel erg dat er chilipeper in je mond zit.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten