Chilipepers en Virussen

De Nachtschadefamilie (Solanaceae), waartoe ook aardappels, tomaten, tabak en chilipepers behoren, is vatbaar voor diverse plantenziekten. Behalve ongedierte, schimmels, bacteria zijn het ook virussen die behoorlijk huis kunnen houden in de chilipeperteelt.

Er bestaan nogal wat virussen die het specifiek gemunt hebben op de Nachtschadefamilie en het probleem is dat, wanneer het ene familielid vatbaar is voor een besmetting, dat vaak ook bij het andere het geval is. Een groot probleem is natuurlijk dat vele van de familieleden grote economische betekenis hebben en dat er dus aanzienlijke handelsstromen plaatsvinden. Nederlandse aardappels en paprika's gaan de hele wereld over, terwijl ons land ook weer een belangrijke plaats heeft bij de invoer en doorvoer van plantaardige producten. Voeg daarbij nog eens de reislustige toerist en het mag geen verwondering opleveren dat de wereld er voor een virus plezierig uitziet.

De meeste virussen hebben een zogenaamde vector (drager) nodig om zichzelf te kunnen voortplanten of verplaatsen. Anderen leven weer vrolijk in de bodem en wachten hun kans af. De gevreesde Tobamavirussen [1] worden voornamelijk door geinfecteerd zaad verspreid en ze kunnen zich de hele winter in leven houden in de bodem en achtergebleven kweekmatieriaal.

De symptomen van een besmetting zijn verschillend, maar bestaan soms uit een lichtgroene verkleuring tussen de nerven van de bladeren. Dit wordt gevolgd door de ontwikkeling van een mozaïekachtig patroon (mosaic), een opvallend vlekkenpatroon van afwisselend lichtere en donkere vlekjes. De jonge bladeren zijn het meest vatbaar voor het ontstaan van dit patroon. Bladeren die lager aan de plant zitten, ontwikkelen bij warm en droge weersomstandigheden grote verdorde plekken (mottle). Deze geïnfecteerde bladeren kunnen een verkreukeld, gerimpeld of uitgerekt voorkomen hebben. Necrose en necrotische vlekken komen echter ook voor. de hele plant), necrotische plekken, bladuitval, systemische blad– en stengelnecrose en plantdood.
Voorkomen is beter dan genezen
Het is aan te bevelen om zaadmateriaal te gebruiken dat in meer of mindere mate resistent is tegen deze en andere virussen.
Het dompelen van handen en gereedschappen in magere melk zou kunnen helpen om het virus niet op de chilipeperplanten terecht te laten komen. Zaad kan worden ondergedompeld in ontsmettende vloeistoffen of een behandeling met hitte ondergaan. Van beide methoden wordt echter gemeld dat het de ontkieming ernstig kan verstoren. Verwijder alle plantaardige resten van het vorig seizoen uit de kas, spuit de binnenzijde van de kas schoon met leidingwater.
Gebruik altijd (ziektekiemvrij) leidingwater, verwijder zieke planten rigoureus uit de kas, stop ze in plastic zakken en gooi ze in de vuilcontainer (en nooit op de mesthoop). Virussen in planten zijn, in tegenstelling tot infecties met bacteria of schimmels, niet te bestrijden met gewasbestrijdingsmiddelen.

[1] Allemaal variaties op het Tabacco Mosiac Virus (TMV). Hoewel ze andere namen dragen zijn het eigenlijk mutaties van hetzelfde TMV.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten