Een bijzondere chilipeper: Kung Pao

De Kung Pao is een chilipepervariant, een Capsicum Annuum, die vooral in China populair is. De naam Kung Pao heeft betrekking op de chilipeper en tegelijkertijd op een in China beroemd kipgerecht dat met deze chilipeper bereid wordt: gōng bǎo jī dīng (宮保雞丁). Voor deze ene keer gaan we die Chinese tekens eens ontleden: 宫保鸡丁 bevat 宫 (gōng) is 'paleis' of 'tempel', 保 (bǎo) is 'houden' of 'beschermen', 鸡 (jī) is 'kip' en 丁 (dīng) is 'blokjes voedsel'. Samen is dat dus 'kip in blokjes' voor de 'paleiswacht'. De naam van de chilipeper betekent dus eigenlijk 'paleiswacht'.

Paleiswacht was de titel die gegeven werd aan de leraren van de kinderen van de Keizer gedurende de Qin Dynastie (derde eeuw v Chr). Die leraren hadden kennelijk een zwak voor dit gerecht. Het probleem is natuurlijk dat in die periode de chilipepers nog helemaal niet in China bekend waren. Die begonnen immers pas hun reis om de wereld nadat Columbus ze in Midden-Amerika had ontdekt en meegenomen had naar Europa. Kennelijk werd het gerecht eerst pittig gemaakt door een inheems ingrediënt, zoals sichuanpeper.

De Kung Pao is een chilipeperplant die vermoedelijk afkomstig is uit Mexico en die snel kan uitgroeien tot een meter hoog. Hij produceert dunwandige, slanke chilipepers van circa 10 tot 12 centimeter lang met een scherpte die kan variëren van 5.000 tot 30.000 SHU, maar die meestal zo rond de 10.000 SHU schommelt. Door hun dunne vruchtwand zijn ze zeer geschikt om te drogen.
Het al eerder genoemde gerecht Kung Pao is van oorsprong een pittig wokgerecht met kip, al zijn tegenwoordig ook andere vleessoorten toegestaan. Voor dit gerecht worden hele chilipepers gebruikt die gedroogd en geroosterd zijn. Het in kleine blokjes gesneden vlees wordt in wat olie gewokt tot het dichtgeschroeid is. Dan worden de chilipepers en de rest van de ingrediënten, waaronder knoflook, gember, pinda's en groenten, toegevoegd.

Wil je zelf eens proberen om deze bijzondere chilipeper op te kweken dan kun je hier de zaadjes bestellen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten