Een bijzondere chilipeper: Pimenta de Neyde

Soms ben je als liefhebber van chilipepers jarenlang vruchteloos bezig met het kweken van nieuwe chilipeperrassen en dan heeft de natuur plotseling een verrassing voor je in petto. Dat was zeker het geval toen in 2006 de Braziliaanse Neyde Hidalgo in haar tuin een natuurlijke kruising tussen een Capsicum chinense en een Capsicum annuum aantrof.

Omdat ze nooit chilipepers had verbouwd, vermoedt ze dat een zaadje door uitwerpselen van vogels in haar tuin terecht moet zijn gekomen. Dit nog zeldzame ras werd in eerste instantie de Pimenta Desconhecida (‘Onbekende Chilipeper’) genoemd, maar heeft uiteindelijk de naam Pimenta de Neyde (‘Chilipeper van Neyde’) gekregen en deze chilipeper is er eentje met een aantal bijzondere kenmerken.
Deze behoorlijk pittige chilipepers zijn bovendien zeer aromatisch en doen daarmee denken aan de Capsicum chinense, één van de stamvaders. Men weet niet precies welke variëteit van de Capsicum annuum als ouder dient te worden aangemerkt, maar de Buena Mulata kán een kandidaat zijn.

De Pimentas de Neyde bezitten een Scovillewaarde, die schommelt tussen de 100,000 en 250,000 SHU's, en hebben een lengte van circa vijf centimeter. Het wonderlijke is dat ze tijdens het rijpen nauwelijks verkleuren. Een dieppaarse (denk: aubergine) kleur kan uiteindelijk nog een beetje doorkleuren naar een frispaarse kleur, maar dat is het dan ook. Iedere andere chilipeper verkleurt toch meestal wel van groen naar geel, oranje, rood of paars.

De Pimenta de Neyde kan in tropische omstandigheden wel een hoogte van drie meter bereiken, maar in onze koelere contreien is anderhalve meter wel het maximum. De bladeren van deze variëteit zijn prachtig donkerpaars van kleur met groene accenten.

Al met al een zeer bijzondere chilipeper.

Wil je zelf eens proberen om deze bijzondere chilipeper op te kweken dan kun je hier de zaadjes bestellen.  

Geen opmerkingen:

Een reactie posten