De introductie van chilipepers in Nederland

De chilipeper is maar langzaam in onze nationale keuken opgenomen. Eigenlijk zijn de maaltijden in Noordwest-Europa lang verstoken gebleven van de heerlijke pittigheid van chilipepers.

Nadat Columbus al op zijn eerste reis naar de west in 1492 nC in contact was gekomen met chilipepers – de ají – waren de Spaanse en Portugese keukens al snel bereid de kostbare zwarte peper te vervangen door chilipepers, die met enig gemak in het warme Iberische klimaat konden groeien.
De chilipeper begon daarna aan een ware zegetocht over de hele wereld. De Turken en Arabieren waren vermoedelijk verantwoordelijk voor de invoer van chilipepers in Azië. De precieze datum van de komst van de chilipepers in China is niet geheel duidelijk, maar zeker is dat ze al voor 1550 nC in China werden geteeld. Festina lente, ofwel ‘haast u langzaam’ is hier zeker niet van toepassing geweest. De Turken waren ook de reden dat de paprika zo belangrijk werd in de keuken in de Balkan.

Nederland was dus laat in het adopteren van de chilipeper en de reden daarvan was natuurlijk dat we een koloniale macht waren die de concurrent, de zwarte peper, lange tijd redelijk goedkoop vanuit Indonesië kon invoeren. De VOC is er ooit de rijkste maatschappij ter wereld mee geworden.

Waarom zouden we overstappen op een ander product wanneer we zo eenvoudig zwarte peper over onze soms treurig laf smakende gerechten konden strooien.
Maar het was eigenlijk de schuld van de Napoleon Bonaparte (1869-1821), die van 1804 tot 1815 keizer der Fransen was. Hij wilde van Frankrijk een wereldmacht maken en begon een aantal zogenaamde Napoleontische oorlogen. Ook Nederland werd onderdeel van zijn megalomane rijk. Groot-Brittannië reageerde daarop door een blokkade van alle Europese continentale havens te gelasten. Dat betekende dat de aanvoer van zwarte peper van de Oost onmogelijk werd.

Het was een kans waar de chilipeper op had gewacht en vanuit landen als Hongarije werden de eerste paprika’s naar ons land overgebracht. Toen later ook nog vele ambtenaren en soldaten uit Indonesië werden gerepatrieerd waren zij degenen die ons land rijp maakten voor de introductie van de chilipeper.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten