Koffie en Regenwouden

De oorspronkelijke groeiplaatsen van de koffiestruik (Coffea arabica) kunnen we vinden in de regenwouden in de berggebieden van Ethiopië. Van daaruit zijn zowel de struik en de boon begonnen aan een wereldreis. Die Ethiopische regenwouden staan echter voortdurend onder druk van de mens. Grote delen van die oerbossen zijn door ongebreideld kappen al verdwenen en in de kleine restanten staan nog steeds onder druk van invloeden van de mens en die van de voortdurende klimaatveranderingen.
[Bron: www.peezefoundation.nl]
Is dat erg, zo kun je je afvragen. Jawel, dat is erg omdat de koffiestruik ook onder vuur ligt van allerhande ziekteverwekkers, waaronder de coffee berry disease (CBD). Daar valt vooralsnog weinig aan te doen en wetenschappers hopen ooit een resistentie tegen deze schimmelziekte in de koffiestruik te bouwen. Maar dat noodzakelijk gen moet men wel ergens vandaan halen en dan blijkt dat het Ethiopische regenwoud plotseling heel belangrijk te zijn.

Onderzoek heeft namelijk uitgewezen dat die gebieden een zogenaamde gene pool zijn voor allerlei soorten, ondersoorten en varianten van de koffiestruik. Onderzoekers[1]  bekeken 703 koffiestruiken en troffen een sterke genetische variatie tussen de wilde en ‘getemde’ koffiepopulaties aan. Een aantal wilde exemplaren bleek zelfs resistent tegen de gevreesde coffee berry disease (CBD) te zijn. Wat de onderzoekers echter grote zorgen baarde was dat het wijdverspreid aanplanten van koffiestruiken in toenemende mate zorgde voor kruisingen (hybriden) en dat zorgt direct voor een verminderde genetische diversiteit.

[1] Aerts et al: Genetic variation and risks of introgression in the wild Coffea arabica gene pool in south-western Ethiopian montane rainforests in Evolutionary Applications - 2013 (rakabulle)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten