[Recept] Pittige Pruimensaus

Pittige pruimensaus (mei zi jiang ofwel hot plum sauce) is een pittige saus en wordt in China vaak op tafel gezet als een soort dipsaus voor gebakken of gestoomd voedsel. Pittige pruimensaus geeft een erg smaakvolle en iets peperachtige smaak aan gerechten.

Normaal is de pittige pruimensaus prachtig oranjerood van kleur. Er bestaan verschillende recepten, maar de basisingrediënten zijn pruimen en chilipepers. Hieronder staat een van de meest eenvoudige versies van de pittige pruimensaus.
Ingrediënten:
10 tot 12 pruimen
2 teentjes knoflook
1 fijngesneden rode ui (ongeveer 40 gram)
1 geraspt stukje gember (ongeveer een theelepel)
2 theelepels sojasaus
1 of 2 fijngesneden cayennepepers (naar smaak)

Halveer de pruimen en verwijder de pitten. Snij iedere halve pruim in een stuk of zes stukjes. Doe de stukjes in een sauspan en voeg de rest van de ingrediënten toe. Kook het geheel op een laag vuur gedurende ongeveer 20 minuten. Roer af en toe goed om. Wanneer de pruimen zacht zijn kan het vuur uit. Laat even afkoelen en pureer het geheel tot een saus. Als de saus iets te dik blijkt te zijn, kan wat water worden toegevoegd.

In een goed afgesloten pot kan de pittige pruimensaus een aantal weken in de koelkast bewaard worden.

No comments:

Post a Comment