Grenadine

Vroeger werden alle siropen 'grenadine' genoemd. Officieel is grenadine een limonade die van het sap van granaatappel (Punica granatum) is gemaakt, aangevuld met suiker en water. De smaak is een combinatie van zoet en heerlijk zuur.
De naam grenadine herinnert dan ook nog aan de granaatappel. Het woord 'granaatappel' stamt via het Engels pomegranate uit het Frans, dat het weer geleend heeft uit Middeleeuws Latijn: pomun ('appel') en granatum ('vol zaden').

We denken dat de originele limonade ergens in het Midden-Oosten is ontwikkeld, want daar is de grenadine nog onverminderd populair.
Omdat de naam 'grenadine' niet beschermd is stoppen fabrikanten allerhande sappen in hun flessen en blikken. Als de smaak maar een beetje lijkt op die van grenadine is het goed genoeg. Dat betekent vaak een goedkope combinatie van appelsap en vlierbessen. Het is eigenlijk een beetje oplichting.

Aan de andere kant: het woord 'limonade' is ook niet altijd correct, want die siroop moet eigenlijk gemaakt worden van citroensap. Limonade is een woord dat is gevormd uit het Franse woord limon ('citroen') met een verzonnen achtervoegsel '-ade'. Die uitgang 'maakt' van een fruitsap een limonade. Of er koolzuur in zit is voor limonade niet belangrijk.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten