Een bijzondere chilipeper: Scotch Bonnet

In het hele Caraïbisch gebied houdt men van pittig eten. Behalve dat dergelijke gerechten zeer smaakvol zijn, heeft het toevoegen van chilipepers ook een meer practisch doel. Omdat in het tropische, warme, zwoele klimaat vlees aan snel bederf onderhevig was, moet het begin van bederf worden gemaskeerd door chilipepers. Bedenk dat men vroeger niet de luxe van koelkasten had en in tropische omstandigheden vlees al binnen een dag niet meer goed kon zijn.
De Caraïbische Zee wordt gevormd door enkele landen in noordoostelijk Zuid-Amerika en alle Antillen. De meest gebruikte chilipeper is de Habanero, maar er zijn vele plaatselijke varianten. In Suriname vormt bijvoorbeeld de ook hier bekende Madame Jeanette de basis van vele gerechten. Op de Bahama's en Jamaica is het de Scotch Bonnet (ook wel Bahamian, Bahama Mama, Jamaican Hot of Martinique Pepper) die de hoofdrol speelt.

Alle Habanero's en dus ook de Madame Jeanette en de Scotch Bonnet hebben een pittigheid van circa 250,000 tot 350,000 SHU's. Toch zijn er duidelijke verschillen de smaak: de Madame Jeanette staat bekend om zijn citrussmaak, terwijl de Schotch Bonnet wat zoeter smaakt.

De pepers zijn qua grootte ongeveer even groot als de Habanero, zo'n 2,5 cm in doorsnee en 4 cm lang. De naam Scotch Bonnet is gekozen omdat de chilipeper de vorm heeft van een Schotse militaire baret, de tam o' shanter.

De Scotch Bonnet is onmisbaar in de Jerk keuken van Jamaica en de Kaaiman eilanden. In de Jerk keuken wordt vlees wordt ingewreven met een erg scherp kruidenmengsel, Jamaican Jerk Spice genaamd.

Wil je eens proberen om deze bijzondere chilipeper op te kweken dan kun je hier de zaadjes bestellen.

No comments:

Post a Comment